Przepis od: mojewypieki
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony ekstrakt zapachowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dużą formę 2,6 litra (albo mniejszą i malutkie) wysmarować masłem, oprószyć mąką bezglutenową. Całe jajka umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę.
Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
Masa powinna być bardzo puszysta i dużo zwiększyć objętość.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
Masa powinna być bardzo puszysta i dużo zwiększyć objętość.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia.
Dodać ekstrakt i wymieszać.
Dodać ekstrakt i wymieszać.
Masło roztopić, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do formy (do 2/3 wysokości formy).
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut
(pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do suchego patyczka.
(pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do suchego patyczka.
(Babeczki w małych foremkach piec krócej).
Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz