piątek, 27 marca 2015

Ciasto marchewkowe




Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piekarnika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa:
  • 100 g kremowego śmietankowego serka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu


Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). 
Powoli dolewać olej.
Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika.
Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto i piec przez ok. 50 minut  w temp. 180 st. C.

Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem.
Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz