środa, 25 lutego 2015

Francuska zupa cebulowa




Składniki (6 porcji):

• 900 g cebuli
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy
• 250 ml białego wytrawnego wina
• 1 litr bulionu
• 60 ml koniaku/brandy/sherry
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Dodatki:

• bagietka, pokrojona na kromki
• ząbek czosnku
• 150 g sera
• świeży tymianek (opcjonalnie)
• żaroodporny garnek/miseczki do zapiekania



Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki. 
W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. 
Ustawić ogień na średni, dodać cebulę.
Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny,
aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką,
zeskrobać z dna garnka przyrumienienia. 
Gotować przez 3 minuty, następnie dodać wrzący bulion
 i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. 
Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
Dodać brandy i jeszcze chwilę gotować.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni,
ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. 
Zrumienione kromki bagietki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Do garnka lub miseczek nalać gorącą zupę i przykryć grzankami,
posypać tartym serem i posypać świeżym tymiankiem.
Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz