Tam, gdzie jest Nutella, jest idealnie.
Będziecie wniebowzięci!
Przepis od: mojewypieki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- 16 g cukru wanilinowego
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek Nutelli
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając.
Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę.
Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę.
Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.
Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry.
Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku.
Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry.
Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku.
Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Gdy rolada wystygnie:
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz