niedziela, 22 lutego 2015

Rolada czekoladowa z kremem z Nutelli

Tam, gdzie jest Nutella, jest idealnie.
Będziecie wniebowzięci!

Przepis od: mojewypieki








Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • 16 g cukru wanilinowego

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek Nutelli
Składniki delikatnie i krótko zmiksować.


Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. 
Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę.
Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. 
Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry.
Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. 
Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.


Gdy rolada wystygnie:

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. 
Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone i Nutelli, zawinąć. 
Włożyć na kilka godzin do lodówki. 
Przed podaniem polać polewą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz