sobota, 3 stycznia 2015

Babeczki z białą czekoladą i kremem mascarpone

Przepis od: kwestiasmaku.com



Składniki (6 sztuk):

Ciasto:

• 120 ml mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 120 g masła
• 70 g białej czekolady
• 120 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 120 g cukru
• mała szczypta soli
• 1 jajko, roztrzepane

Krem mascarpone:

• 150 g sera mascarpone
• 50 g cukru pudru
• 2 łyżki soku z cytryny


Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 
Do rondelka wlać mleko, ekstrakt z wanilii, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki.
Mieszać, aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. 
Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać, wymieszać z cukrem i solą.
Następnie wymieszać łyżką z roztopionymi składnikami, a na końcu z roztrzepanym jajkiem. 
Wypełnić papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut.
Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Rozsmarować na dobrze ostudzonych babeczkach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz