sobota, 3 stycznia 2015

Hummus





Składniki:

  • 1 szklanka cieciorki 
  • 3/4 szklanki (około200ml) tahiny 
  • 1/2 szklanka zimnej przegotowanej wody 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól 

Tahini:

  • 1/2 szkl. ziaren sezamu 
  • 1/3 szkl. oleju sezamowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • przyprawy: sól 

Przyprawy wg smaku: 

  • oliwa z oliwek 
  • oliwki 
  • papryka czerwona słodka 
  • papryka chilli 
  • czosnek niedźwiedzi 
  • suszona pietruszka 
  • orzeszki piniowe 
  • bazylia 
  • kmin rzymski
  • chrzan 

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc (około 10h). 
Następnego dnia wypłukać ciecierzycę zimną wodą i ugotować na miękko (40-60 min). 
Ciecierzycę odsączyć, wypłukać w zimnej wodzie i przełożyć do blendera. 

Tahini: na suchej patelni podprażyć chwilę sezam, do lekkiego zbrązowienia. 
Następnie zmiksować go z olejem na gładką masę, dodać sok z cytryny (ewentualnie dodać więcej oleju). Masę zmiksować z ciecierzycą, dodać sok z cytryny i wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodć kilka łyżek wody, aby masę wygładzić, doprawić solą i wymieszać. 

Wykończenie:
Do ciecierzycy dodać tahinę, czosnek i sok z cytryny.
Blendować około 2 minut.
Dodać wodę, miksować jeszcze około 3-4 minut. 
Na koniec dodać oliwę.
Doprawić solą do smaku.
Przełożyć hummus do miski. 
Polać oliwą z oliwek i posypać wybraną przyprawą. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz