sobota, 3 stycznia 2015

Szarlotka z polewą miodową i migdałami




Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 1 jajko
  • 20 dag masła
  • budyń śmietankowy
  • 2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag posiekanych migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 6 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki mleka

Zagnieść ciasto z mąki, 10 dag cukru, jajka i 13 dag masła, włożyć do lodówki na 30 min.
Tortownicę posmarować masłem i ułożyć spód ciasta, formując nieco uniesione brzegi.
Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny
 i lekko poddusić na małym ogniu przez 10 minut, dodając 5 dag masła,
5 dag cukru i posiekane migdały.
Zdjąć z ognia, zagęścić suchym budyniem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto.
Pozostałe masło 1 dag (pół łyżki), wymieszać z miodem, cukrem, mlekiem i płatkami migdałowymi, zagotować, gorące wylać na wierzch ciasta.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40 w temp. 180 *C.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz