Składniki:
- 20 dag mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 1 jajko
- 20 dag masła
- budyń śmietankowy
- 2 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 10 dag posiekanych migdałowych
- 1 łyżka miodu
- 6 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki mleka
Zagnieść ciasto z mąki, 10 dag cukru, jajka i 13 dag masła, włożyć do lodówki na 30 min.
Tortownicę posmarować masłem i ułożyć spód ciasta, formując nieco uniesione brzegi.
Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny
i lekko poddusić na małym ogniu przez 10 minut, dodając 5 dag masła,
5 dag cukru i posiekane migdały.
i lekko poddusić na małym ogniu przez 10 minut, dodając 5 dag masła,
5 dag cukru i posiekane migdały.
Zdjąć z ognia, zagęścić suchym budyniem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto.
Pozostałe masło 1 dag (pół łyżki), wymieszać z miodem, cukrem, mlekiem i płatkami migdałowymi, zagotować, gorące wylać na wierzch ciasta.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40 w temp. 180 *C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz