wtorek, 2 grudnia 2014

Świnki z Nutellą

Kolejny przepis, z którego ucieszą się dzieci ;)
 Prawdę mówiąc nie tylko, bo świnkom wypełnionym Nutellą nie oprze się nikt!
Delikatne ciasto i czekoladowo-orzechowe wypełnienie- to się musi udać!
Przepis od mojewypieki





Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 400 g mąki pszennej 
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych 
  • 1 jajko 
  • 200 ml naturalnego jogurtu 
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić. 
Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.



Składniki na ciasto maślane: 
  • 150 g mąki 
  • 100 g masła 

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.



Ponadto: 
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do smarowania 
  • 1 roztrzepane białko do sklejania 


Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości. 
Dodać zielony barwnik (ja używam barwnika w proszku).
Rozwałkować na grubość około 3 mm, szklanką wykrawać kółka. 
Na środek kłaść łyżeczkę Nutelli, boki sklejać białkiem z drugim krążkiem. 
Z kieliszka lub innej formy wykrawać mniejsze kółka na nosy i uszy.
Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. 
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,
przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek.
Dziurki nosa i oczy wykonać np. cukrem puderem jak ja, pisakami żelowymi
lub czymkolwiek, co Wam wpadnie do głowy.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz