Kolejny przepis, z którego ucieszą się dzieci ;)
Prawdę mówiąc nie tylko, bo świnkom wypełnionym Nutellą nie oprze się nikt!
Delikatne ciasto i czekoladowo-orzechowe wypełnienie- to się musi udać!
Przepis od mojewypieki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
- 1 jajko
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 100 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić.
Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane:
- 150 g mąki
- 100 g masła
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do smarowania
- 1 roztrzepane białko do sklejania
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości.
Dodać zielony barwnik (ja używam barwnika w proszku).
Rozwałkować na grubość około 3 mm, szklanką wykrawać kółka.
Na środek kłaść łyżeczkę Nutelli, boki sklejać białkiem z drugim krążkiem.
Z kieliszka lub innej formy wykrawać mniejsze kółka na nosy i uszy.
Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka.
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,
przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek.
Dziurki nosa i oczy wykonać np. cukrem puderem jak ja, pisakami żelowymi
lub czymkolwiek, co Wam wpadnie do głowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz