wtorek, 2 grudnia 2014

Frittata

Prosty przepis na szybką i pożywną kolację.
Składniki można dowolnie modyfikować, w zależności od Waszego smaku.





Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • pieczarki
  • cebula
  • kukurydza
  • garść szpinaku baby
  • trochę startego żółtego sera
  • szczypiorek
  • listki bazyli
  • papryka chili do smaku
  • oliwa z oliwek/olej
  • sól i pieprz


Pieczarki umyć dokładnie i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę zeszklić na maśle/oliwie, dodać pieczarki, podsmażyć chwilę.
Liście szpinaku dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Dodać do pieczarek i cebuli.
Dodać pomidory, kukurydzę.
Gdy całość się podsmaża, jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu.
Dodać bazylię, starty ser i  przyprawy do smaku.
. Miksturę jajeczną wlać na patelnię, wyrównać.
 Smażyć na małym ogniu ok.7 minut, aż całość będzie ścięta.
Po 5 min. można przykryć patelnię pokrywką.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz