Czosnek uwielbiam w każdej postaci, a pizza czosnkowa brzmi bardzo apetycznie!
Do tego nie wykorzystujemy drożdży, więc nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta!
Składniki:
- 220 g mąki
- 5 łyżek oliwy
- 1 żółtko
- sól
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 8 ząbków czosnku
- 200 g mozarelli
- ½ łyżeczki tymianku
- pieprz
- mąka do wysypania stolnicy
Mąkę, 3 łyżki oliwy, żółtko, ½ łyżeczki soli i 100 ml wody zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć je w folię i pozostawić na 30 min w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 240*C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na okrągły placek.
Pizzę posmarować kwaśną śmietaną.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na pizzy.
Mozarellę pokroić w plastry, rozłożyć.
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i skropić łyżką oliwy.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na pizzy.
Mozarellę pokroić w plastry, rozłożyć.
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i skropić łyżką oliwy.
Piec 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz