wtorek, 2 grudnia 2014

Pizza czosnkowa bez drożdzy

Czosnek uwielbiam w każdej postaci, a pizza czosnkowa brzmi bardzo apetycznie!
Do tego nie wykorzystujemy drożdży, więc nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta!






Składniki:
  • 220 g mąki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 żółtko
  • sól
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g mozarelli
  • ½ łyżeczki tymianku
  • pieprz
  • mąka do wysypania stolnicy


Mąkę, 3 łyżki oliwy, żółtko, ½ łyżeczki soli i 100 ml wody zagnieść na gładkie ciasto. 
Zawinąć je w folię i pozostawić na 30 min w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 240*C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto zagnieść i rozwałkować na okrągły placek. 
Pizzę posmarować kwaśną śmietaną.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na pizzy.
Mozarellę pokroić w plastry, rozłożyć.
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i skropić łyżką oliwy.
Piec 15 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz