Idealnie pikantna przekąska na weekendowe spotkanie ze znajomymi!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka wrzącej wody
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- słodka papryka do posypania
Wymieszać ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki.
Dodać olej i całość zalać wrzątkiem, wymieszać, a po minucie
wyrobić ręką elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę.
wyrobić ręką elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę.
Gotowe ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować je na cienkie plaski.
Wykrawać prostokąty o szerokości około 5 centymetrów, następnie wycinać trójkąty.
Trójkąty posypać słodką papryką, delikatnie wklapując ją w ciasto.
Trójkąty posypać słodką papryką, delikatnie wklapując ją w ciasto.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz