wtorek, 2 grudnia 2014

Nachosy!

Idealnie pikantna przekąska na weekendowe spotkanie ze znajomymi!





Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka wrzącej wody 
  • 6 łyżek oleju 
  • 4 łyżeczki soli 
  • 4 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • słodka papryka do posypania 

Wymieszać ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki. 
Dodać olej i całość zalać wrzątkiem, wymieszać, a po minucie
 wyrobić ręką elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę.
Gotowe ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować je na cienkie plaski.
Wykrawać prostokąty o szerokości około 5 centymetrów, następnie wycinać trójkąty.
Trójkąty posypać słodką papryką, delikatnie wklapując ją w ciasto. 
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
 Podawać z ulubionymi sosami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz