Absolutnie przepyszna zupa, która swój niepowtarzalny smak
zawdzięcza dodatkowi chrzanu, a mleczko kokosowe sprawia, że jest pysznie kremowa!
Przepis od wegannerd
Składniki:
- 2 pietruszki
- średni seler
- jasna część dużego pora
- 2 ziemniaki
- korzeń chrzanu lub 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
- puszka mleka kokosowego 400ml*
- sok z 1/2 limonki
- 1L bulionu z warzyw
- 1/2 l wody
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca
- czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- łyżka oleju
- szklanka migdałów
Warzywa (oprócz chrzanu) umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Rozgrzać garnek z oliwą i dodać pokrojonego pora. Smażyć chwilę aż por się zeszkli.
Następnie przełożyć do garnka resztę warzyw, zalać bulionem oraz wodą.
Dodać zioła: liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz obrane ząbki czosnku.
Wycisnąć sok z 1/2 limonki lub małej cytryny. Przykryć i zagotować.
Dodać zioła: liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz obrane ząbki czosnku.
Wycisnąć sok z 1/2 limonki lub małej cytryny. Przykryć i zagotować.
Gotować aż warzywa będą miękkie. Odstawić by zupa przestygła i wyłowić zioła.
Dodać gałkę muszkatową.
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce prosto do zupy.
Całość zmiksować na krem.
Następnie przetrzwć przez drobne sitko.
Następnie przetrzwć przez drobne sitko.
Do zmiksowanej zupy dodać mleczko kokosowe i wymieszać.
Zupę doprawić solą morską i czarnym pieprzem.
Na patelni podprażyć migdały i podawać z zupą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz