piątek, 28 listopada 2014

Zupa z białych warzyw z chrzanem i mleczkiem kokosowym

Absolutnie przepyszna zupa, która swój niepowtarzalny smak 
zawdzięcza dodatkowi chrzanu, a mleczko kokosowe sprawia, że jest pysznie kremowa!
Przepis od wegannerd





Składniki:
  • 2 pietruszki
  • średni seler
  • jasna część dużego pora
  • 2 ziemniaki
  • korzeń chrzanu lub 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • puszka mleka kokosowego 400ml*
  • sok z 1/2 limonki
  • 1L bulionu z warzyw
  • 1/2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 jagody jałowca
  • czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska 
  • łyżka oleju
  • szklanka migdałów
* Po zakupach wstaw mleko kokosowe do lodówki przynajmniej na 2h przed gotowaniem zupy.


Warzywa (oprócz chrzanu) umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. 
Rozgrzać garnek z oliwą i dodać pokrojonego pora. Smażyć chwilę aż por się zeszkli. 
Następnie przełożyć do garnka resztę warzyw, zalać bulionem oraz wodą.
Dodać zioła: liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz obrane ząbki czosnku.
Wycisnąć sok z 1/2 limonki lub małej cytryny. Przykryć i zagotować. 
Gotować aż warzywa będą miękkie. Odstawić by zupa przestygła i wyłowić zioła.
Dodać gałkę muszkatową.
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce prosto do zupy. 
Całość zmiksować na krem.
Następnie przetrzwć przez drobne sitko. 
Do zmiksowanej zupy dodać mleczko kokosowe i wymieszać.
Zupę doprawić solą morską i czarnym pieprzem. 
Na patelni podprażyć migdały i podawać z zupą. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz