piątek, 28 listopada 2014

Lody ananasowe

Pyszny i łatwy deser, do którego przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów.
Przepis od mojewypieki





Składniki (ok. 1,5 litra lodów):
  • 1 szklanka mleka 
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 
  • 3 żółtka 
  • pół szklanki cukru 
  • 1 puszka ananasów w syropie (ok. 600 g) 
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny


Puszkę z ananasem otworzyć, przelać zawartość do miseczki (owoce razem z syropem),
dodać sok z cytryny, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.
Żółtka i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec ucierania dodając pół szklanki mleka.
Pozostałe mleko i kremówkę umieścić w garnuszku, lekko podgrzać.
Dodać masę żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać,
do zgęstnienia i prawie do momentu zagotowania.
Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy)
.
Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z ananasów, wymieszać.
Wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej (przez całą noc). 
Schłodzoną mieszankę zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
Podczas chłodzenia kilka razy zmiksować,
by lody były puszyste i by nie wytworzyły się kryształki lodu.

Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz