Pyszny i łatwy deser, do którego przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów.
Przepis od mojewypieki
Składniki (ok. 1,5 litra lodów):
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- 1 puszka ananasów w syropie (ok. 600 g)
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Puszkę z ananasem otworzyć, przelać zawartość do miseczki (owoce razem z syropem),
dodać sok z cytryny, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.
dodać sok z cytryny, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.
Żółtka i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec ucierania dodając pół szklanki mleka.
Pozostałe mleko i kremówkę umieścić w garnuszku, lekko podgrzać.
Dodać masę żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać,
do zgęstnienia i prawie do momentu zagotowania.
Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy).
Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z ananasów, wymieszać.
Wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej (przez całą noc).
Dodać masę żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać,
do zgęstnienia i prawie do momentu zagotowania.
Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy).
Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z ananasów, wymieszać.
Wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej (przez całą noc).
Schłodzoną mieszankę zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
Podczas chłodzenia kilka razy zmiksować,
by lody były puszyste i by nie wytworzyły się kryształki lodu.
Podczas chłodzenia kilka razy zmiksować,
by lody były puszyste i by nie wytworzyły się kryształki lodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz