sobota, 29 listopada 2014

Donuty

Tym razem ulubiony przysmak amerykańskich gliniarzy ;)
Jak można nie kochać tych malutkich, pięknych i idealnych pączków z dziurką?
Przepis od makecookingeasier




Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 700 g mąki tortowej
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • dużo oleju do smażenia
  • + polewa, posypka do dekoracji


Mąkę wraz z sodą i szczyptą soli przesiać do dużej miski.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę.
Następnie dodać jogurt grecki, roztopione masło i wymieszać.
Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkować ciasto.
Za pomocą szklanki odcisnąć okrąg, a przy pomocy kieliszka wyciąć oczko w środku donuta. 
Olej rozgrzać w szerokim i wysokim garnku, ostrożnie umieszczać w nim donuty i smażyć z każdej strony.
Usmażone donuty wyjąć i przełożyć na ręcznik papierowy lub papier do pieczenia.
Posypać cukrem pudrem lub udekorować.

Smacznego!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz