Tym razem ulubiony przysmak amerykańskich gliniarzy ;)
Jak można nie kochać tych malutkich, pięknych i idealnych pączków z dziurką?
Przepis od makecookingeasier
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 700 g mąki tortowej
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
- szczypta soli
- dużo oleju do smażenia
- + polewa, posypka do dekoracji
Mąkę wraz z sodą i szczyptą soli przesiać do dużej miski.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę.
Następnie dodać jogurt grecki, roztopione masło i wymieszać.
Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkować ciasto.
Za pomocą szklanki odcisnąć okrąg, a przy pomocy kieliszka wyciąć oczko w środku donuta.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę.
Następnie dodać jogurt grecki, roztopione masło i wymieszać.
Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkować ciasto.
Za pomocą szklanki odcisnąć okrąg, a przy pomocy kieliszka wyciąć oczko w środku donuta.
Olej rozgrzać w szerokim i wysokim garnku, ostrożnie umieszczać w nim donuty i smażyć z każdej strony.
Usmażone donuty wyjąć i przełożyć na ręcznik papierowy lub papier do pieczenia.
Usmażone donuty wyjąć i przełożyć na ręcznik papierowy lub papier do pieczenia.
Posypać cukrem pudrem lub udekorować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz