Jeden z najlepszych smaków dzieciństwa!
Generalnie nigdy nie lubiłam jabłek w ciastach, ale ten jabłecznik jest wyjątkiem.
Pyszne, kruche ciasto, przełożone jabłkami z dodatkiem cynamonu- tego musi spróbować każdy!
Składniki:
- 1 ½ kostki margaryny Kasi
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- ½ szklanki cukru
- 750 g mąki
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ kg jabłek
- 3 łyżki cukru
Składniki na ciasto wyrobić i podzielić na 2 części.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Blachę posmarować masłem i posypać mąką.
Część ciasta wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem, nałożyć jabłka.
Posypać cukrem i cynamonem, nakryć drugą częścią ciasta, ponakłuwać.
Piec ok. 40-50 min w temp. 170 ̊C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz