niedziela, 30 listopada 2014

Najlepszy jabłecznik mojej mamy!

Jeden z najlepszych smaków dzieciństwa!
Generalnie nigdy nie lubiłam jabłek w ciastach, ale ten jabłecznik jest wyjątkiem.
Pyszne, kruche ciasto, przełożone jabłkami z dodatkiem cynamonu- tego musi spróbować każdy!






Składniki:

  • 1 ½ kostki margaryny Kasi
  • łyżka oleju
  • łyżka śmietany
  • ½ szklanki cukru
  • 750 g mąki
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ kg jabłek
  • 3 łyżki cukru 


Składniki na ciasto wyrobić i podzielić na 2 części. 
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 
Blachę posmarować masłem i posypać mąką. 
Część ciasta wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem, nałożyć jabłka. 
Posypać cukrem i cynamonem, nakryć drugą częścią ciasta, ponakłuwać. 
Piec ok. 40-50 min w temp. 170 ̊C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz