Domowe bułeczki, lepsze i zdrowsze od tych kupionych!
Przepis od mojewypieki
Składniki (12 - 16 bułek):
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2 łyżek)
- 2 jajka, roztrzepane
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
- 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
- jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Z drożdży świeżych zrobić rozczyn (suche wymieszać z mąką).
Wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności.
Wyrabiać przez kilka minut.
Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem,
w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części.
Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp.
Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp.
Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.
Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.
Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz