Pyszna przekąska na wieczór z filmem :)
Składniki:
- 1 duża cebula pokrojona na plastry grubości 0,5 cm
- 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
- szczypta soli przyprawowej do smaku
- 1 l oleju do smażenia
Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C.
Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć.
W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć.
Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem.
Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce,
aż nadmiar ciasta ocieknie.
Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki.
Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły.
Doprawić solą i podawać.
Doprawić solą i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz