czwartek, 27 listopada 2014

Krążki cebulowe

Pyszna przekąska na wieczór z filmem :)



Składniki: 
  • 1 duża cebula pokrojona na plastry grubości 0,5 cm 
  • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 235 ml (1 szklanka) mleka 
  • 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej 
  • szczypta soli przyprawowej do smaku 
  • 1 l oleju do smażenia 


Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C. 
Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć. 
W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. 
Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. 
Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce, 
aż nadmiar ciasta ocieknie. 
Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki. 
Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły.
Doprawić solą i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz