środa, 26 listopada 2014

Gofry

Kto posiada gofrownicę, niech leci do kuchni!
No, bo kto nie lubi gofrów?
Gdy byłam mała uwilbiałam "suche" gofry, 
albo posypane cukrem pudrem...
Teraz do szczęścia potrzebuję więcej, trochę owoców, trochę bitej śmietany...
Mniam!





Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)


Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. 
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz