Pora na ulubione babeczki mojego szwagra!
To dlatego, że mega mięciutkie, lekkie i puszyste.
No i bardzo czekoladowe.
A polewa z dodatkiem Coca-Coli dopełnia całość ;)
Zapraszam do spróbowania!
Przepis od ciasteczkolandia
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 125 ml maślanki (lub 30 ml jogurtu naturalnego zmieszanego ze 100 ml półtłustego mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao w proszku
- 175 ml Coca-Coli
Polewa:
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 225 g cukru pudru
- 2 łyżki (30 g ) masła
- 3 łyżki (45 ml) Coca-Coli
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól.
Ubić jajko, dodać do niego maślankę i ekstrakt waniliowy.
W rondlu z grubym dnem podgrzać na małym ogniu masło, kakao i Coca-Colę.
Zalać tym suche składniki i dobrze wymieszać drewniana łyżką,
a następnie dolewać mieszaninę z dzbanka i mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy.
Zalać tym suche składniki i dobrze wymieszać drewniana łyżką,
a następnie dolewać mieszaninę z dzbanka i mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy.
Formę do muffinek (na 12 szt.) wyłożyć papilotkami, przełożyć do niej ciasto.
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 40 min.
Przesiać cukier puder i odstawić.
W rondlu z grubym dnem masło, Coca-Colę i kakao podgrzewać na małym ogniu,
do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i zasypać to przesianym cukrem pudrem, ucierając, aż polewa będzie miała konsystencje odpowiednią do smarowania (lecz ciągle ciekłą). Polewać nią jeszcze gorące babeczki.
W rondlu z grubym dnem masło, Coca-Colę i kakao podgrzewać na małym ogniu,
do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i zasypać to przesianym cukrem pudrem, ucierając, aż polewa będzie miała konsystencje odpowiednią do smarowania (lecz ciągle ciekłą). Polewać nią jeszcze gorące babeczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz