niedziela, 23 listopada 2014

Sernik z truflą czekoladową i Bailey's

Tym razem coś trochę bardziej zaawansowanego :) 
 Masa serowa + trufla= nieziemski rezultat!
Wisienką na torcie w tym przepisie jest dodatek likieru Bailey's,
który świetnie podkreśla smak czekolady...
Przepis od mojewypieki





Składniki na masę serową:


  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Trufla czekoladowa z Bailey's:


  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru Bailey's




Przygotowanie masy serowej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka zmiksować do połączenia. 

Dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. 

Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania 

(masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji).

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. 

Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. 
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.


Przygotowanie trufli czekoladowej



Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. 
Zdjąć z palinka, dodać czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając. Przestudzić. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej (uważając, by masa całkowicie nie zgęstniała).
Masę czekoladową umieścić w misie miksera. 
Dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić
 do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze. 
Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. 
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz