piątek, 21 listopada 2014

Outrageous Chocolate Cookies

Na początek baardzo czekoladowe ciasteczka,
rozpływające się w ustach.
W środku są miękkie, konsystencją są podobne do brownies, 
Jak pisze Martha Stewart mają być "soft and chewy",
lekkie, ciągnące się, więc nie trzymajcie ich za długo w piekarniku!  
Oczywiście ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień 
(jeżeli dotrwają!)

theverychocolatecorner

Składniki (na 24 ciasteczka):
  • 225 g  posiekanej gorzkiej czekolady +
  • 330 g posiekanej czekolady (mleczna lub gorzka),
  • 4 łyżki masła,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 duże jajka,
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

225 g gorzkiej czekolady rozpuścić z masłem, odstawić.
W naczyniu rozmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Mikserem zmiksować jajka razem z brązowym cukrem
i ekstraktem z wanilii.
Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować, na końcu wmieszać mąkę.
Po zmiksowaniu wrzucić resztę posiekanej czekolady, wymieszać.
Na natłuszczoną blachę kłaść po jednej czubatej łyżeczce ciasta,
robiąc spore przerwy między ciastkami,
ponieważ rozpłyną się na boki.
Piec ok. 13 w temperaturze 175ºC.
Ciastka powinny być błyszczące i popękane na zewnątrz
a miękkie w środku.
Studzić na kratce.


theverychocolatecorner


theverychocolatecorner

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz